Oferte Cazare - City Break Nicosia, Cipru ­čîć 2023

Nicosia - capitala divizat─â a Ciprului

   ├Än antichitate, ora╚Öul Nicosia era cunoscut sub numele de Ledra. Ora╚Öul a fost regat ├«n secolul al VII-lea ├«. Hr., ╚Öi sediu episcopal ├«n secolul al IV-lea d. Hr.  ├Äncep├ónd cu secolul al X-lea, Nicosia a fost sediul guvernului cipriot.  Fortifica╚Ťiile construite de vene╚Ťieni, care se ├«ntindeau pe o suprafa╚Ť─â de 5 kilometri lungime, nu au putut fi pav─âz─â ├«n calea genovezilor, care au invadat ora╚Öul ├«n anul 1373. ├Än anul 1426, Nicosia s-a confruntat cu o invazie a mamelucilor, iar ├«n anul 1570 a fost atacat de c─âtre turci. Astfel, ├«n anul 1571 turcii transformau ├«n moschee Catedrala Sf├ónta Sofia. Construirea catedralei a debutat ├«n anul 1209, edificiul religios fiind finalizat ├«n anul 1325.  ├Än anul 1954, denumirea sa a fost schimbat─â, fiind numit─â Moscheea Selimiye, ├«n cinstea sultanului Selim al II-lea, ├«n timpul c─âreia fusese cucerit─â Insula Cipru. ├Än secolul al XX-lea, teritoriul ora╚Öului Nicosia s-a extins dincolo de zidurile fortificate din perioada vene╚Ťian─â, partea veche a ora╚Öului fiind reconstruit─â. Ast─âzi, ├«ntre zidurile vene╚Ťiene, ├«n partea medieval─â a ora╚Öului Nicosia, turi╚Ötii vor putea vizita o multitudine de muzee, galerii de art─â, l─âca╚Öuri de art─â bizantine ╚Öi cl─âdiri istorice.  O s─â fie suficient─â o simpl─â plimbare pe str─âdu╚Ťele ├«nguste ale ora╚Öului Nicosia pentru a p─âtrunde ├«n atmosfera romantic─â din secolele trecute.

poza Nicosia - capitala divizat─â a Ciprului

   ├Än Nicosia cele mai dezvoltate ramuri industriale sunt fabricarea ╚Öi prelucrarea textilelor, a ├«nc─âl╚Ť─âmintei, fabricarea tutunului, a f─âinii, a produselor de panifica╚Ťie ╚Öi patiserie, precum ╚Öi fabricarea de b─âuturi r─âcoritoare. Cea mai mare parte a locuitorilor din ├«mprejurimile ora╚Öului Nicosia se ocup─â cu agricultura, cultiv├ónd gr├óu, orz, legume ╚Öi fructe.  De asemenea, zona este cunoscut─â pentru cre╚Öterea oilor ╚Öi a caprelor. Ora╚Öul Nicosia este desp─âr╚Ťit de sta╚Ťiunea Larnaca de circa 50 kilometri distan╚Ť─â.

    Turi╚Ötii care vor alege s─â viziteze ora╚Öul Nicosia nu pot rata ╚Öansa de a vizita ╚Öi Muzeul Ciprului, care g─âzduie╚Öte o mul╚Ťime de comori arheologice. ├Än timpul c─âl─âtoriei ├«n Nicosia ve╚Ťi avea ocazia de a vizita ╚Öi un muzeu ceva mai inedit: Muzeul Motocicletelor Clasice, unde este expus─â cea mai veche motociclet─â european─â, ce dateaz─â din anul 1914.

Nicosia este un adev─ârat ora╚Ö al contrastelor, cl─âdiri moderne din sticl─â ╚Öi o╚Ťel st├ónd al─âturi de cl─âdiri ├«n stare avansat─â de degradare, biserici ortodoxe l├óng─â moscheii, magazine de lux l├óng─â magazine cu produse chineze╚Öti, restaurantele care servesc preparate grece╚Öti func╚Ťioneaz─â al─âturi de localuri unde turi╚Ötii se pot bucura de narghilea ╚Öi cafea la ibric. O vizit─â ├«n ora╚Öul Nicosia este o experien╚Ť─â unic─â, care poate constitui totodat─â o lec╚Ťie despre toleran╚Ť─â ╚Öi diversitate. Nu trebuie s─â ave╚Ťi niciun fel de re╚Ťinere ├«n ceea ce prive╚Öte vizitarea ora╚Öului Nicosia, deoarece nu ve╚Ťi fi ├«n pericol.

poza Nicosia - capitala divizat─â a Ciprului

   Zona cea mai animat─â a ora╚Öului Nicosia este centrul vechi. Vizit├ónd Parcul Municipal din Nicosia ve╚Ťi avea prilejul de a admira zidurile vene╚Ťiene ale ora╚Öului. O plimbare ├«n Pia╚Ťa Eleftheria, principala pia╚Ť─â a ora╚Öului Nicosia, este o experien╚Ť─â ce nu trebuie ratat─â. Strada Ledra este una dintre cele mai pline de via╚Ť─â str─âzi din Nicosia, de-a lungul s─âu exist├ónd o multitudine de terase ╚Öi magazine. Le recomand─âm turi╚Ötilor s─â viziteze ╚Öi Biserica Panagia Phaneromeni, care dateaz─â din anul 1872. Pentru a descoperi farmecul ora╚Öului Nicosia ├«n ├«ntregime pute╚Ťi s─â nu v─â limita╚Ťi doar la vizitarea p─âr╚Ťii sale sudice, ci pute╚Ťi explora ╚Öi partea turceasc─â a acestuia. Formalit─â╚Ťile sunt destul de simple, trebuie doar s─â prezenta╚Ťi un act de identitate. Astfel, ├«n partea turceasc─â a str─âzii Ledra ve╚Ťi da peste un bazar ╚Öi mult─â forfot─â. Asemenea tuturor bazarurilor, aici se comercializeaz─â replici a unor produse de brand.  ├Än partea turceasc─â a ora╚Öului Nicosia ve╚Ťi putea vizita ╚Öi Moscheea Selimiye, cea mai mare catedral─â gotic─â a Ciprului, care de sute de ani a fost transformat─â moschee. Un alt obiectiv turistic pe care ├«n pute╚Ťi vizita ├«n aceast─â parte a ora╚Öului Nicosia este Buyuk Han. Hanul a fost construit de c─âtre otomani ├«n anul 1572, iar de-a lungul secolelor a func╚Ťionat drept han, ├«nchisoare, hotel, iar ├«n prezent joac─â rolul de centru de art─â, pe cuprinsul s─âu func╚Ťion├ónd numeroase ateliere de art─â, galerii, magazine cu suveniruri ╚Öi cafenele. Bandabulya este un bazar ├«n care ciprio╚Ťii ├«╚Öi fac cump─âr─âturile ├«n mod frecvent, aici comercializ├óndu-se fructe, legume, legume ╚Öi alte astfel de produse. ├Än cazul ├«n care v─â place, aici pre╚Ťurile sunt negociabile, astfel c─â v─â pute╚Ťi tocmi. 

poza Nicosia - capitala divizat─â a Ciprului