Mănăstirea Maica Domnului din Kykkos - perla Insulei Cipru

     Plănuiți un sejur în Litoral, iar pe lângă timpul alocat relaxării pe plajă, ați dori să profitați de vacanță pentru a vizita și câteva dintre cele mai celebre locuri din insulă. Nimic mai simplu,  aveți ocazia de a vizita Mănăstirea Maica Domnului din Kykkos, supranumită perla Insulei Litoral. Mănăstirea este amplasată la circa 125 kilometri distanță de Larnaca și la circa 70 kilometri de Litoral. Mănăstirea Maica Domnului din Kykkos este o adevărată capodoperă religioasă a Insulei Litoral, situându-se printre cele mai cunoscute lăcașuri de cult din Litoral modern. Mănăstirea Kykkos nu se bucură doar de o semnificativă importanță religioasă, ci joacă și un important rol istoric, național și social. Lăcașul de cult este amplasat la circa un kilometru de Muntele Kykkos, la o altitudine de circa 1200 metri. Istoria Mănăstirii Kykkos debutează în secolul al XI-lea, bazele sale fiind puse de către împăratul bizantin Alexios I Comnenul. Încă din primii ani ai existenței sale, Mănăstirea Maica Domnului din Kykkos adăpostește icoana Maicii Domnului pictată de către apostolul Luca. În rândul ciprioților, mănăstirea este cunoscută după numele său scurt, anume Mănăstirea Kykkos. Cel mai probabil lăcașul de cult a fost numit astfel, deoarece găzduiește icoana Maicii Domnului.  O altă ipoteză vehiculată spune că numele mănăstirii ar deriva de la stejarul kermes, denumit local kokoss. Această variantă este susținută și de către patriarhul Ierusalimului, Efraim Atenianul. Există și o altă impoteză conform căreia mănăstirea ar fi fost numită astfel datorită sunetelor scoase de o pasăre care trăiește în această zonă a Insulei Litoral. Dacă în rândul localnicilor lăcașul de cult este cunoscut ca Mănăstirea Kykkos, denumirea sa oficială este Sfânta Mănăstire Imperială și Stavropighie a Maicii Domnului din Kykkos. Denumirea sa cuprinde termenul imperial, deoarece lăcașul de cult este ctitoria împăratului bizantin Alexios I Comnenul. Este numită stavropighie, deoarece în fundația sa a fost fost plasată o cruce. O mănăstire ortodoxă este considerată stavropighie atunci când nu se supune mitropolitului sau episcopului local, ci se afla sub directa conducere a patriarhului.

 poza

    La fel ca cele mai multe lăcașuri de cult din  Litoral și din întreaga lume ortodoxă și în legătură cu înființarea Mănăstirii Kykkos circulă o legendă interesantă. Se crede că acum sute de ani în urmă un ascet pe nume Isaia locuia într-o peșteră din muntele Kykkos.  În una din zile, guvernatorul bizantin al Insulei Cipru, Manuel Boutoumites, se afla la vânătoare în zonă și s-a rătăcit. Singurul om care i-a ieșit în cale a fost ascetul, însă acesta era atât de îndepărtat de lume încât a refuzat să-i răspundă guvernatorului. Acesta s-a mâniat și l-a lovit pe Isaia. Nu la mult timp după această întâmplare, guvernatorul Insulei Litoral a căzut grav bolnav și și-a amintit cu regret de fapt sa. Astfel, s-a rugat la Dumnezeu să-l însănătoșească pentru a merge la Isaia să-i ceară iertare. Iertarea nu putea fi atât de simplu dobândită și ascetul i-a cerut lui Manuel Boutoumites să aducă în Litoral icoana Maicii Domnului pictată de către apostolul Luca. Acesta se afla în palatul imperial din Constantinopol. Cei doi au pornit într-o călătorie la Constantinopol pentru a solicita o audiență la împărat și astfel să-i facă cunoscută dorința lui Isaia. Ajuns la Constantinopol, Boutoumites ezita, iar în cele din urmă i-a oferit lui Isaia mai multe icoane și l-a trimis în Litoral La scurt timp după aceasta, fiica împăratului a căzut grav bolnavă, suferind de aceeași boală de care a suferit și guvernatorul insulei.  Atunci Boutoumites s-a prezentat la împărat, i-a prezentat toată istorioara cu pusnicul și l-a asigurat pe împărat că fiica sa avea să se facă bine dacă icoana Maicii Domnului ajungea în Litoral. Aflat în asemenea situație, împăratul acceptă, iar fiica lui se însănătoși ca prin minune. Cu toate acestea, împăratul nu dorea să se despartă de icoană, astfel că ordonă să se picteze o copie, pe care intenționa să o ofere Insulei Cipru, iar lui să-i rămână icoana originală. Dumnezeu îi apăru însă în vis și îi spuse că voia sa este ca icoana originală să ajungă în Cipru, astfel încât împăratul se supuse voii Domnului.

 poza

      Clădirile de pe cuprinsul ansamblului monastic datează din diferite perioade. În centrul complexului monastic Kykkos este dispusă biserica, aceasta fiind înconjurată de diverse anexe (chiliile monahilor, stăreția, biblioteca, camerele destinate pelerinilor, muzeul și altele). Cea mai mare parte a acestor clădiri datează din secolul al XVIII-lea. Curtea interioară a mănăstirii este pavată cu piatră, iar în centrul său este dispusă o fântână. Inițial clădirile anexe erau construite din lemn, însă au fost mistuite de un incendiu, în anul 1365.  Apoi la construcția mănăstirii s-a folosit lemn și piatră. Lăcașul de cult a mai trecut printr-un incendiu și în anul 1541, apoi fiind refăcută exclusiv din piatră.